10 идеи как да използвате умните контакти

Умен дом
21 февруари 2024 г. от
Е. Стоянова/ E.Stoyanova
| No comments yet

Как да се възползваме максимално от възможностите на умните контакти

Смарт контактите са едни от най-евтините и популярни устройства за изграждане на умен дом, но повечето в крайна сметка прекарват целия си живот, включвайки или изключвайки лампите. Разбира се, те са страхотни за тази работа, но имат много повече потенциал. В тази статия ще ви предложим някои добри приложения на смарт контактите, една от най-удобните и лесни за използване джаджи във вашия умен дом.

Умните контакти могат да контролират всяко устройство, което се включва в контакт. Те просто се нуждаят от малко мисъл и малко настройване, за да могат да правят забавни и полезни неща, като например да ви затоплят къщата преди да се приберете или да включат охранителните ви камери, когато напуснете домът си.

Преди да започнем, струва си да отбележим няколко неща.

Първо. Смарт контактите работят само с устройства, които имат физически превключватели за включване/изключване. Например, ако искате вентилаторът да се включва или изключва, имате нужда от физически превключвател на вентилатора, така че той да работи, само когато има ток.

Второ. Трябва да изберете най-добрия умен контакт, който позволява управление по различен начин. Функциите на умните контакти включват гласов контрол с Alexa или Google Assistant, интегриране на IFTTT, интегриране на HomeKit и опция за проследяване на консумацията на електроенергия.

Трето Уверете се, че ще бъде съвместим с вашата съществуваща система за умен дом. Ако управлявате дома си с Thuya/Smart life той трябва да поддържа WiFi, ZiBee или Bluetooth. За SmartThings, той ще трябва да бъде Z-Wave или Zigbee контакт, за HomeKit най-вероятно ще бъде Bluetooth.

На пазара се продават множество смарт контакти, които използват свои собствени приложения. Чрез тях можете да задавате графици и да контролирате всичко, което е включено във вашия контакт.

  1. Контролирайте вашите смарт камери. Интелигентните камери за сигурност са брилянтен начин да наблюдавате дома си, но може да е трудно да управлявате точно кога записват. С умният контакт може да записвате, и да включите отново захранването, когато имате нужда от наблюдение. За най-добри резултати помислете как можете да контролирате контакта Имате камера в офиса, свързана към SMILE SOCKET. Когато SMILE ALARM START се изключи и камерата се изключва; когато напуснете офиса и алармата се включи, камерата се включва отново.
    Amazon Alexa е друг чудесен метод за контрол. Добавете смарт контакта към който е свързана вашата камера, и задействайте автоматично включване и изключване, чрез гласови команди към Alexa или Google Assitant. Ако предпочитате да използвате геозониране, използвайте аплет IFTTT, или приложението Tuya / Smart life за да включите камерите си, когато излизате, и да ги изключите, когато се приберете.
    Защо пък да не сложите един бутон в спалнята и с натискането му вечер да включвате камерите на първият етаж , а сутрин да ги изключвате?
  2. Затоплете предварително някое помещение. Ако използвате отоплителен уред, за да затоплите гараж или стопанска постройка, умният контакт е идеалният начин да го контролирате, като ви позволява помещението да е винаги топло, когато е необходимо и можете да бъдете сигурни, че не работи, докато ви няма. Ако искате степен на автоматизация, да речем поддържане на минимална температура, всичко, от което се нуждаете, е интелигентен температурен сензор. Например, многофункционалните сензори SMILE THS и SMILE THS PRO, имат термометър, който можете да използвате, за да програмирате автоматизация да изключва отоплението, когато достигне зададена температура и да го включва, когато въздухът падне под минимална температура. С умният контакт SMILE AIR WIFI бързо и лесно може да управлявате климатика от всяка точка на света, чрез вашият телефон. Той ви дава възможност да включвате/изключвате климатика свързан към него, да регулирате температурата, силата на въздушната струя, чрез приложението Tuya/Smart Life. Имате възможност за настройка на няколко таймера: включване/изключване в определени часове или колко време да бъде включен. Имате възможност и ръчно да включите/изключите контакта през приложението. Освен през приложението имате възможност да управлявате Smile AIR с гласови команди , чрез Alexa или Google Home.
  3. Контролирайте влажността в домът си. Ако домът ви е твърде влажен, може да се появи плесен.. Ако влажността е ниска може да получите проблеми с дишането и напукана кожа. С умните контакти можете да контролирате околната среда, като се стремите към ниво на относителна влажност от 45% - не искате да надвишавате 50% и да не пада под 30%. Използвайте изсушител, за да намалите влажността, или овлажнител, за да добавите влага във въздуха. За да управлявате и двете, ще ви е необходим SMILE THS или SMILE THS PRO. Те следят нивото на влажност в помещението и при достигане на определени нива , чрез създаването на интелигентен сценарии, може да контролирате включеният уред в SMILE SOCKET. Например да включите овлажнител, когато влажността падне под 35%, но да го изключите, когато достигне 45%. Ако имате влагоуловител, можете да го включите, когато влажността се повиши над 50%, и да го изключите, когато достигне 40%. По този начин можете да имате перфектното ниво на контрол.
  4. Направете каната за топла вода умна. Разбира се, можете да закупите интелигентни кани с вграден Wi-Fi и техен собствен гласов контрол на Alexa, но те обикновено са доста скъпи. Ако имате електрическа кана и смарт контакт, просто си направете своя собствена. Включете каната в SMILE SOCKET PRO или в SMILE POWER STRIP, напълнете каната с вода и включете превключвателя на чайника. Когато сте готови да кипнете вода, просто помолете Alexa да се погрижи за това вместо вас и сте готови.
    Можете също да зададете график в приложението на смарт контакта или чрез Alexa или Google Assistant, така че да можете да се събудите и да имате готова вряща вода за вашата сутрешна гореща напитка. По същият начин умните контакти могат да се използват и за кафе машина с физически превключвател, осигуряваща гореща чаша кафе веднага щом се събудите.
  5. Защита от крадци. Ако имате умни контакти и когато SMILE ALARM START е в режим Away - можете да ги накарате да се включват и изключват произволно, докато ви няма. Включете няколко лампи в тях и ги програмирайте да се включват и изключват автоматично, като симулирате, че някой е вкъщи. Бихте могли да опитате подобен трик и с добро старомодно радио, за да звучи така, сякаш хората са вътре.
  6. Изключете телевизора с гласова команда. Включете телевизора си в интелигентен контакт и ще получите незабавен гласов контрол - никога повече няма да се налага да ставате от дивана, за да търсите дистанционното. Включете го или го изключете с помощта на Siri, Alexa или Google.
  7. Разберете кога пералнята е свършила. Умният контакт SMILE SOCKET PRO с вграден мониторинг на консумацията, ще ви изпрати известие, когато консумацията на енергия падне под точката, която сте задали. Това е удобен начин за наблюдение какво се случва.
  8. Поддържайте заряда на батерията Ако имате акумулаторни инструменти за „Направи си сам“ или за градината, има вероятност те да не са заредени точно когато имате нужда от тях. Умният контакт може да помогне. Включете зарядното и оставете контакта изключен. Когато знаете, че ще имате нужда от инструмента, просто включете смарт контакта няколко часа преди това и ще се имате напълно заредена батерия. Ако просто искате да поддържате батериите си заредени, тогава можете да зададете планиран график за включване на зарядното устройство за батерии, да речем веднъж седмично и изключване отново след няколко часа. Тогава вашите инструменти ще бъдат готови, когато пожелаете да ги използвате.
  9. Автоматизиране на вашите коледни празници Ако все още включвате и изключвате коледните светлини на ръка или разчитате на старомодни таймери, тогава наистина трябва да сте в списъка на палавите на Дядо Коледа. Ние сме във второто десетилетие на 21 век. Бъди в крак с времето! Включете всички те си празнични светлини в умни контакти или разклонители. Създайте няколко групи – може би да направите разлика между вътрешни и външни светлини, както и да имате обща група. По този начин едно просто „OK Google, включи коледните светлини“ или „Alexa, включи външните празнични светлини“ ще създаде мигновена „магия“ и ще ви спести време да се разхождате из къщата. Въпреки това, не се примирявайте само с умното включване на осветлението. Мислете мащабно. Влак играчка в сцена от Лапландия? Гигантски надуваем снежен човек за поляната отпред? Възможностите са безкрайни.
  10. Сгответе си вечерята Ако все още не сте част от революцията на кукърите и все още разчитате на старата печка, тогава добрата новина е, че можете да направите нещата малко по-автоматизирани, като използвате смарт контакт. Повечето традиционни печки за имат настройка за високо/ниско/поддържане на температура и бутон за включване. И така, достатъчно е просто да добавите умен контакт и след това вашата печка ще се включи в желано време. просто завъртете бутона на печката до желаната настройка и включете превключвателя, но оставете контакта изключен преди да тръгнете за работа. Няколко часа преди да се приберете от работа включете смарт контакта и го изключете след предварително зададено време, което е необходимо за приготвянето на вашето ястие.

Интелигентните контакти имат много широк спектър от приложения, всички от които могат да добавят удобство, да пестят енергия и като цяло да помогнат в къщата - какво повече можете да поискате?



Регистрирайте се to leave a comment